Mapa stránky
Ingrediencie:
Rezancové cesto: 7 vajec, 750 g hladkej múky, kus polohrubej múky, 2 dcl vody, kus soli
Plnka: 250 g bryndze, 2 vajíčka, slaninka
Voda na verenie: Do hrnca postavíme vodu, ktorú osolíme lyžicou soli a asi 1 dcl oleja, vodu dáme variť.
Postup:
Z dostácii vymiesime cesto ako na rezance, nemôže byť riedke, tak podľa potreby domiesime múku. Cesto musí „dýchať“, to znamená, že keď doňho prstom urobíme jamku, musí sa nám vrátiť späť.
Plnka: Z polovice bryndze odoberieme do mištičky a zmiešame s 2 celými vajíčkami. Druhú polovičku bryndze vymiešame samostatne, tú použijeme na záver na zamiešanie so slaninkou. Slaninku na drobno pokrájame a vypražíme.
Z vymieseného cesta, vyvaľkáme plát na tenšie, na ktoré si lyžičkou poukladáme bryndzovú plnku, prekryjeme, zatlačíme a randlíkom povykrajujeme taštičky, pre ozdobu povtláčame vidličkou. Zvyšné okrajky, tiež použijeme a dáme variť do hrnca o varíme.
Pirohy aj zvyšky cesta dáme variť do horúcej vody, ktorú sme osolili lyžicou soli a dali 0,1 dcl oleja. Keď vyplávajú na vrch ešte trochu sa povaria a vyberieme do misky. Na vrch dáme zvyšnú bryndzu, zalejeme upraženými škvarkami a zamiešame.
Pirohy sú hotové, prajeme vám dobrú chuť!
V Klenovci sa okrem bryndzových varených robili aj na sladko plnené makom, lekvárom vysmážané a posypané orechami.
©2022 | Vyrobila Prognessa Ochrana osobných údajov Mapa stránky Vyhlásenie o prístupnosti